Wycieka olej i znika płyn chłodniczy - co to może być???

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Wycieka olej i znika płyn chłodniczy - co to może być???

Maicroft, a czy gong od pasów był zawsze ? W moim SLX 99/00 po przekręceniu kluczyka zapala się kontrolka pasów i po chwili gaśnie, ale gongu żadnego nigdy nie było. Ściślej to nie wiem jak było za czasów 1 własciciela, ale za moich na pewno nie było.
    Powoli się zresztą przyzwyczaiłem, że co egzemplarz Skody to coś innego. Wygląda na to, że czasami montowano po prostu to, co podrzucono akurat na magazyn. Chciałem kiedyś aby serwis SUNNY aktywował mi domykanie szyb, to też wyszło, że podobno mój moduł komfortu nie ma tej opcji i trzeba dołożyć moduł domykania szyb za kilkaset zł. No i do dziś tego nie dołożyłem :evil:

Więc może ktoś wie jak z tym gongiem od pasów bo być może mam coś zrąbane i wypadałoby naprawić ?

Wycieka olej i znika płyn chłodniczy - co to może być???

Witam,
    mam nadzieję, że będziecie mogli mi pomóc.
    Mam Octavie 1,6; 75KM; rok 99. Przejechane 160kkm od początku na gazie. Mój problem to ubytek oleju i płynu chłodniczego. Od pewnego czasu kapie olej (jak się stoii przodem do samochodu - lewa strona środkowa częśc silnika, koło tego plstiku gdzie jęst pasek) i znika płyn chłodniczy. Wyciek nie jest duży ale już mam sporą plamę na parkingu. Płyn chłodnczy z koleii znika. Układ chyba jest szczelny (twarde węże, syk po otwarciu zbiornika). Na ziemi jest tylko olej. Samochód zachowuje się normalnie, nie kopci i temp. ok. Niestety nie ma mnie na razie w Polsce, gdzie poszedł bym od razu do mechanika i zastanawiam się, czy mogę tak przejechać jakieś 1300km.
    Za wszydtkie odpowiedzi i sugestje był bym bardzo wdzięczny.
    Pozdrawiam
    Grzegorz

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratoRS
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Jak w aucie jest gaz i znika plyn chlodniczy to bym dobrze poogladal i ewentualnie dokrecil te wszystkie zlaczniki, ktore gazownicy montuja.

Moj kolega w starym pasku ostatnio narzekal, ze slabo jedzie na gazie, okazalo sie ze waz z gazem ledwo sie trzymal parownika i generalnie cud ze to jezdzilo i nie wybuchlo :lol:
      Spritmonitor.de

Komentarz

• KLOCek
        Rider
        S_OCP Member
        • 2005
        • 411

a może pompa wody ?

olej to może być uszczelka

proponuję podneść czeszkę do góry

Komentarz

• Samiec
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 4287
          • Octavia I (1U2)
          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
          • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

A moze zimering na wale? U mnie byl walniety ,wyszlo przy 90kkm przy zmianie rozrzadu. Co prawda nie bylo sladow pod autem ale sie pocil ,a moze u ciebie przepuszcza wiecej ? :roll:
          Ile ci plynu ubywa? moze poszla uszczelka pod glowica ,ale tu bys poczul spadek mocy napewno :roll: I czy olej nie jest rozrzedzony ?
          Ja bym zajrzal pod auto i wyczail z kad to cieknie, jak jakas nie grozna usterka i nie duzy wyciek ,to bym probowal jechac ,ale sprawdzal poziom oleju co iles km i obserwowal wskazniki czy sie kontrolka braku oleju nie zapali ,ale to tylko ja bym tak robil
          TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
          SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
          SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

Wczoraj odkręciłem te plsatiki i leci na pewno z góry, tj. ze środkowej cząści silnika i spływa na dół. Wygląda to niezyt ładnie bo kapie to i sie strasznie maże. Wody dolewam 0,5l na jakiś tydzień tj. 300km. Olej normalny, moc ta sama.
            Będę tak jechać bo jak zajadę tu do warsztatu to wyjadę oskubany do ostatniego centa. Załaduję baniak wody i oleju; no i częsta kontrola. Mam nadzieje, że autko mnie nie zawiedzie.

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratoRS
              • 2004
              • 25757
              • Audi

A nie cieknie Ci gdzies olej spod jakiegos czujnika oleju. Tam na gorze od strony rozrzadu i sciany grodziowej jest taki jeden. A moze wywalilo uszczelke pod zaworami - to kilka zlotych kosztuje.

Mozesz zrobic jakies zdjecie skad cieknie, bedzie latwiej powiedziec w czym problem. Fotke mozesz do mnie na @ poslac to wrzuce
              Spritmonitor.de

Komentarz

Jutro spróbuje zrobić zdjęcia. Uszczelka pod zaworami to chyba nie jest - jest raczej zapocona. Troche niżej w okolicach wejścia na bagnet jest dosyć mokro. Myślę, że to właśnie gdzieś z tamtąd. Wprawdzie siadł mi kiedyś czujnik oleju tak, że po dłuższj trasie nawet tłumik był zasyfiony olejem, ale nie bardzo wiem gdzie go szukać. Byłem wtedy w warsztacie i szybko mi go wymienili.

Komentarz

• daneczek76
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 3642
                  • Toyota

a może uszczelka pod głowića przy tym przebiegu to możliwe w AEE, tak przynajmniej powiada znajomy mechanior . Pozdrawiam
                  [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

Pracuję...